Karbonmonoksit NedirKarbonmonoksit Zehirlenmesi Nedir

Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nedir ?

Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir ? Karbonmonoksit (CO), gaz, kömür ve odun gibi evsel yakıtların uygun şekilde yanmadığı, genellikle bir cihazın yanlış yerleştirildiği, hatalı olduğu veya kötü bir durumda olduğu zaman üretilen renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Kötü havalandırma nedeniyle sorun daha da kötüleşir.

“Karbonmonoksit hakkında bilgi edinin ve nasıl güvende kalınacağını öğrenin”

Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre yılda 10 binin üzerinde karbonmonoksit zehirlenmesi vakası meydana geliyor. Bunların yüzde 39’u ölümle sonuçlanıyor.

Ancak, tespit edilmesi zordur, bu yüzden hepimiz CO zehirlenmesinin tehlikelerine karşı uyanık olmalı ve evimizi ve sevdiklerimizi korumak için adımlar atmalıyız.

 

Sağlık Riskleri

Karbon monoksiti soluduğunuzda, kan dolaşımınıza girer ve kırmızı kan hücrelerini vücudunuzun etrafında oksijen taşımasını engeller. Yeterince CO çekerseniz, sizi öldürebilir. Ancak küçük miktarlarda bile hastalık veya felç veya beyin hasarı gibi diğer ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

 

Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Belirtileri

Semptomlar kan dolaşımındaki karbonmonoksit miktarına göre değişir, ancak bunlar baş ağrıları, mide bulantısı, baş dönmesi ve nefes darlığını içerir. Şiddetli vakalarda, bir kişi bilincini çökebilir veya kaybedebilir. Bebekler ve küçük çocuklar özellikle hamile kadınlar ve kalp hastalığı veya astımı olan kişiler gibi hassastır.

Ateşiniz çıkmamasına rağmen belirtiler grip virüsü ile benzerdir. Yukarıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını fark ederseniz ve evi terk ettiğinizde kendinizi daha iyi hissederseniz, karbonmonoksit zehirlenmesinden muzdarip olabilirsiniz. Ayrıca evcil hayvanlarınız da dahil olmak üzere, evinizde başka birinin hasta olup olmadığını kontrol edin.

 

İşaretleri

Karbon monoksidin algılanması kolay değildir, ancak birkaç uyarı işareti için uyanık olmalısınız. Örneğin, ocak veya kombinizin üzerindeki alev güçlü ve mavi olmalıdır. Sarı veya turuncu ise, cihaz arızalı olabilir. Cihazın etrafındaki koyu lekeler, artan yoğunlaşma veya sıkça patlayan bir pilot ışık için de dikkat edin.

 

Ne Yapalım

Karbonmonoksit zehirlenmesi riski taşıyorsanız, cihazı kapatın, kapıları ve pencereleri açın ve hemen 187 yi ( İGDAŞ ) arayın. Cihazlarınız ayrıca düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Bölgenin yeterince havalandırıldığından ve herhangi bir hava akımı veya hava girmesini engellemediğinden emin olun. Evinizde gerçek bir ateşiniz varsa, baca yılda bir kez temizlenmelidir.

 

CO Alarmı

Karbonmonoksitin rengi, kokusu veya tadı yoktur, bu nedenle her evin bir CO dedektörüne sahip olması gerekir – bir alarm ile. Özellikle uyuduğunuzda CO zehirlenmesinden dolayı risk altındasınız, bu yüzden gaz mevcutsa alarmla uyandırılmanız gerekir.